Lavanda in bucatarie

Lavanda este o planta aromata versatila, pe care o poti folosi cu succes in bucatarie la pregatirea dulciurilor, bauturilor si nu numai.

Atenţie însă, deoarece lavanda are un gust pronunțat cel mai bine ar fi să o folosești cu moderaţie. In retete trebuie evitata folosirea unei cantitati prea mari de lavanda deoarece mancarea devine amara si cu un parfum greu de suportat. Pentru un plus de siguranta, este recomandat sa experimentezi, folosind la inceput o cantitate mica si crescand-o pe parcurs.

De asemenea, este imperativ să foloseşti lavanda care nu este tratată chimic pentru orice folosire comestibilă si sa fie curatata de praf.

Iata cateva retete simple care merita incercate

Zahar aromat

Se pune zaharul intr-un recipient care poate fi inchis ermetic si se asaza peste granulele de zahar un saculet cu flori de lavanda. Se acopera saculetul cu zahar si se inchide recipientul. Acesta trebuie depozitat intr-un loc intunecos si rece si lasat cel puţin 2 zile înainte de prima utilizare. Poate fi folosit la ceaiuri, limonade, fursecuri si biscuiti, clatite, budinci, creme pentru prajituri

Miere aromatizata cu lavanda.

Florile se introduc in miere, iar borcanul se va rasturna in fiecare zi pana cand florile vor ajunge sa se aseze la fundul borcanului (au tendinta de a se ridica deasupra mierii).

Sirop de lavanda

Ingrediente : 200 grame de floare proaspata de lavanda, 1 litru apa, 1/2 lamaie, 750 gr zahar

Mod de preparare :

  • Se incalzeste apa pana la fierbere apoi se toarna peste florile de lavanda
  • Se stoarce jumatatea de lamaie peste continut si apoi se lasa la macerat timp de 12- 24 de ore.
  • A doua zi filtram maceratul si-l punem la fiert. Cand  se incalzeste incepem sa punem zaharul, incet, amestecand continuu si lasam sa fiarba timp de 10 minute avand grija sa nu se arda siropul.
  • La terminarea celor 10 minute oprim focul si lasam siropul sa se domoleasca, apoi il punem cu grija in sticle sterilizate si le sigilam cu capace.
  • Acest sirop de lavanda este perfect pentru inghetata, tarte cu fructe, limonada, ceaiuri sau cocktailuri.

Lichior din flori de lavanda

Ingrediente: flori de lavanda, alcool de 90°, 600 g miere naturală, 700 ml apă (cantitatea de alcool si de flori e la alegerea ta, in functie de cat de concentrat doresti sa fie lichiorul. Tot ce trebuie sa stii e ca florile trebuie sa fie acoperite de alcool)

Mod de preparare:

  • Florile, recoltate când sunt înflorite în proporţie de 75%, se curata de pe tija, se pun într-o sticlă de 500 ml si peste ele se toarnă alcoolul.
  • Se închide ermetic si se înfăşoară în hârtie de culoare închisă.
  • Se lasă la macerat 16-18 zile, timp în care se agită sticla de 2 ori pe zi.
  • Se strecoară şi se amestecă cu siropul, care a fost preparat cu apa încălzită până la 38°C şi mierea de albine.

Acest lichior de lavanda este util în tratamentul migrenelor, reumatismului, cefaleei, stărilor de anxietate, in afectiuni dureroase, dureri articulare, consumându-se câte 3 linguri pe zi.

Lasă un răspuns